Lån uten sikkerhet – mindre eller mer risiko

Man skal alltid være føre var når man tar opp lån, og det er mange faktorer å ta høyde for. Det er viktig å samle informasjon om ulike långivere. Når det kommer til lån finnes det alltid risikoer. Er man oppmerksom på disse, reduserer man sjansen for å gå på en smell og ende opp i en uheldig økonomisk situasjon.

Man vet aldri når endringer i egen økonomiske situasjon vil forekomme. Plutselig mister man inntekt, og egenkapitalen forsvinner sakte men sikkert. Heldigvis er ikke store økonomiske tap normen. Ved forbrukslån er det større risiko for at den allerede høye renten endrer seg og blir enda høyere. Dette er det verdt å ha i bakhodet før man tar en endelig avgjørelse. 14 dagers angrefrist nedtegnet i angrerettloven kommer imidlertid godt med.

Gjør vurderinger på forhånd

Ved å gjøre forhåndsvurderinger innen man takker ja til lån man har søkt om, minimerer man eventuelle tap dersom noe skulle gå galt. Man forhåndsvurderer ved å sette seg ned og regne ut hvor mye man klarer å tilbakebetale hver måned, og låner så et beløp som gir den ideelle summen i månedsbetaling. Jo mer gjeld man dessuten klarer å kvitte seg med hver måned, jo bedre er det.

For bankenes del, er det å inngå avtaler om lån uten sikkerhet også forbundet med risiko. Fordi lån uten sikkerhet betyr at det ikke stilles sikkerhet i fast eiendom, taper bankene penger dersom kunder ikke klarer å betale tilbake. Det er derfor renten ofte er såpass høy ved forbrukslån, noe som får kunder til å lure på hvor trygt det hele er for deres del.

Banker tar kredittsjekk for å minimere risiko

Det siste bankene ønsker seg, er kunder som ikke klarer overholde løfte om å betale tilbake. Derfor foretar alle långivere streng kredittvurdering av alle som sender inn lånesøknader, og vurderer så om den enkelte i det hele tatt får innvilget lån. Eventuelt lar de en få låne mindre enn kunder har ønsket seg. Slik beskyttes kunder med dårlig økonomisk teft mot å ta ugunstige valg.

Kunder som for eksempel har løpende betalingsanmerkninger, kan som regel se langt etter å få innvilget forbrukslån. Stabil og fast inntekt er ønskelig, selv om det går an å forhandle med utsteder dersom ens private økonomi ikke er helt etter boka. Har man imidlertid fått innvilget lån, betyr det at banken har vurdert at den enkelte er i stand til å betale ut fra uthentede opplysninger.

Fravær av sikkerhet indikerer risiko

Det er verdt å smake på begrepet «lån uten sikkerhet». At det kommer fram at lånet er uten sikkerhet, sier sitt. Sikkerheten er fraværende, hvilket indikerer en viss risiko. Har man imidlertid fast og god inntekt samt forsikring mot å bli ufør, skal det mye til for at det skjærer seg. Når man har gode midler og vilkår for tilbakebetaling, blir den beryktede renten mindre skummel.

Hvor stor risiko man tar ved forbrukslån, avhenger også av hva man tenker å bruke det til. Dette er ikke noe man trenger å opplyse banken om. Samtidig vil en del banker fraråde en fra å bruke forbrukslån som egenkapital til boligkjøp. Låner en imidlertid sammen med sin partner, blir risikoen lavere. I enkelte tilfeller kan boliglån være å foretrekke overfor lån uten sikkerhet.

Ta ansvar

Det viktigste man kan gjøre for minimere risiko uansett hva slags lån man ønsker seg og hva man skal bruke det til, er å vite hva man holder på med. Å ta ansvar er alfa og omega, og får man avslått lånesøknad er det nok en god grunn til det. Bankene tjener ingenting på at lån uten sikkerhet ikke kan nedbetales, og deres anbefalinger bør alltid tas i betraktning.

Ulike banker opererer dessuten med ulik rente, og derfor gjelder det å finne ut hvilken aktør som byr på de beste vilkår. Renten bankene oppgir er imidlertid nominell rente, og den effektive renten vil variere fra person til person. Derfor kan man med fordel sende søknader til flere banker for å finne ut hvilken rente de tilbyr den enkelte. Slik minsker man sjansen for å ende opp med et ugunstig lån.

Oppsummering

  • Individuell effektiv rente
  • Risk avhenger av personlig økonomi
  • Varierende rente

Selv om banker vil kredittsjekke den enkelte nøye, gjelder det å ta ansvar selv. Hvorvidt lån uten sikkerhet er risikabelt varierer veldig, og det er mange faktorer som spiller inn. Risikoen er lavere for en låntaker som vet hva de driver med. Spørsmålet om det er mindre risiko knyttet til forbrukslån, er derfor svært åpent. Enhver situasjon er unik, i tillegg kan renter gå både opp og ned.